Categorie
Utiliteitsbouw

Raadhuis en Rabobank

Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard

In opdracht van de gemeente Krimpen aan den IJssel heeft Martens Aannemingsbedrijf b.v. op locatie van het oude raadhuis aan het Raadhuisplein een nieuw complex (totaal 5.400 m² BVO) ontworpen en gebouwd en zal daarnaast voor 20 jaar het onderhoud van het complex uitvoeren. De opdracht was in de vorm van het zogenaamde design, build and maintain principe.

De wens van de opdrachtgever gemeente Krimpen aan den IJssel was het maken van een zo duurzaam mogelijk gebouw. Deze duurzaamheid werd getoetst met behulp van de GPR methode. De duurzaamheidtoets had niet alleen betrekking op het het energiegebruik (de EPC van het gebouw is 0,0), maar richt zich ook op het hergebruik van de materialen en/of gebouwenonderdelen; zo is de kelderbak blijven staan en is bij het gebruik van (nieuwe) materialen in het productieproces gebruik gemaakt van recyclebare materialen. Ook de bruikbaarheid in de toekomst en flexibiliteit/aanpasbaarheid van het gebouw is getoetst.

Het ontwerp is zodanig flexibel dat het gebouw ook in de toekomst met beperkte middelen is om te zetten naar andere gebruikers en functies zonder delen van het gebouw te slopen. Zo zijn de entrees en verticale stijgpunten zodanig gepositioneerd dat het gebouw voor 1 gebruiker maar ook voor 4 of meerdere gebruikers gemaakt kan worden. Ook zijn er flexibele kantoorruimten gecreëerd. Het ontwerp, onder andere de gevelopeningen, de plafondindeling en de installaties, is zodanig ontworpen dat naast het nieuwe werkenconcept, per 3,6 m¹ moduulmaat voldoende voorzieningen aanwezig zijn om een kantoorruimte in te richten. Hierdoor is het wijzigen van de indelingen en/of ruimtefuncties met weinig inspanningen mogelijk gemaakt. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een uitzonderlijke hoge GPR score. Dit betekent dat Krimpen aan den IJssel het meest duurzame – in alle facetten die duurzaamheid met zich meebrengt – raadhuis van geheel Nederland in zijn bezit heeft.

Categorieën

Utiliteitsbouw en Kantoren

Opdrachtgever

Gemeente Krimpen aan den IJssel en Rabobank Krimpenerwaard

Vaardigheden

Design Build Maintain

Architect

Diederendirrix architecten